Skab god lydkvalitet og akustik i dine rum

Det er ikke altid vi lige tænker over det – og ikke før vi måske lægger mærke til det. Men akustikken har stor betydning for indemiljøet – både i hjemmet og på arbejdspladsen. Meget støj kan påvirke medarbejdernes trivsel og effektivitet, så det er vigtigt at skabe et godt miljø, hvor der er rart at være.

Find tilbud til at forbedre akustikken her

Hvor skal du starte, hvis du skal skabe en bedre lydkvalitet og forbedre akustikken på arbejdspladsen? Det kan være svært at vide, hvilken løsning du skal vælge. Har du brug for et godt tilbud på lydforbedring og støjreduktion til kontoret, finder du det lige her.

Få tre tilbud på lydforbedring her.

Kvinde på kontor holder sig for ørene

Har du endnu ikke indsendt en opgave?

Hvad er dårlig akustik?

I et dårligt akustikmiljø forstærkes lyde. Det kan være alle slags lyde: En kollega der taster løs på tastaturet. En anden hoster. En tredje skubber en stol henad gulvet. To kollegaer står og snakker. I et rum, hvor der ikke er taget højde for akustikken, kan alle disse lyde blive forstærket i en sådan grad, at det forstyrrer de andre medarbejdere. Dét er støj – og støj er uønskede lyde.

Det kan være svært at definere støj, for det kan være mange ting. Støj opleves forskelligt fra person til person. Nogen vil måske være generede at kollegaens tastatur, mens andre ikke oplever det som en gene.

Generelt er det vigtigt at tage højde for støjniveauet på en arbejdsplads. Det skal jo være et rart sted for alle at være. Der er mange måder, hvorpå lydkvaliteten og akustikken kan forbedres på en arbejdsplads. Læs mere herunder om, hvad du kan gøre, for at gøre kontor og arbejdsplads til et rart sted at være.

hænder skriver på tastatur

Forbedre lydkvaliteten med lyddæmpende materialer

Der er mange måder, hvorpå lyd og støj kan dæmpes på arbejdspladsen. Allerede når vi bygger i dag, er der mange arkitekter og ingeniører, der har akustikken med i overvejelserne. Det er nemlig vigtigt allerede på dette niveau. Og der er faktisk særlige krav, når det gælder byggeri og lyddæmpning i dag. Bygger du uden at have akustik og støj med i tankerne, kan du risikere at stå med rum, der ikke er rare at være i, uanset hvor meget du prøver at afhjælpe støjproblemet efterfølgende.

Men skal vi indrette eksisterende bygninger og kontorer, så er det ikke altid der har været stor fokus på akustikken – særligt ikke i ældre byggerier. Heldigvis kan vi stadig gøre en del for at forbedre akustikken.

I den lidt mere avancerede ende kan vi sætte akustikloft eller loftpaneler op på det allerede eksisterende loft. Det er en god måde at få loftet til at hjælpe med at absorbere støj. Det kan især være godt at sætte op på lofter lavet af træ, gips eller andre hårde materialer. Her er det dog vigtigt at panelerne eller pladerne monteres, så der er lidt luft mellem dem og loft.

Det kan dog også gøres nemmere end som så. Der findes mange måder, hvorpå akustikken kan forbedres på kontorer og arbejdspladser. Du kan nemlig også forbedre lyd ved brug af:

At indrette med lyddæmpende møbler er en god måde at afhjælpe støj på arbejdspladsen. Her kan det være godt at indrette med rumdelere og reoler – og gerne med bøger, da de er gode til at absorbere lyd. Det er også godt at gå efter polstrede møbler, så overvej om der kan klemmes polstrede stole eller måske en sofa ind i et lounge-område.

Det er også muligt at finde polstrede rumdelere, der både kan bruges som afskærmning og til at absorbere lyd. Desuden kan de være med til at dele større kontorrum lidt op. Nogle af disse kan også anvendes som opslagstavler, så det er et smart og multifunktionelt møbel. At inddele større rum i lidt mindre rum med rumdelere – både reoler og de klassiske rumdelere, er også en smart måde at få medarbejderne til at gå hen og tale med den, de skal tale med, fremfor at råbe ind over rummet.

Det er også en god idé at hænge ting op på væggene – det kan være alt fra billeder og kunstværker til praktiske opslagstavler. Det er også muligt at finde lydpaneler eller akustikpaneler til ophæng. Akustikpaneler findes også i flotte designs, så de også fungerer som et kunstværk i sig selv. Der findes mange forskellige typer akustikplader og akustikpaneler i forskellige typer materiale og udseende. Vælg det der passer til jeres indretning.

Gulvtæpper kan også være værd at overveje – de kan tage meget støj fra kontorstole, høje hæle og lignende. Her skal man dog være opmærksom på rengøringen, fordi gulvtæpper har tendens til at samle mere støv end andre gulvtyper. En anden ting kan være tykke gardiner – gardiner har også en effekt, når det gælder lydabsorbering. Det kan derfor være en idé at vælge gardiner af stof, frem for eksempelvis persienner.

stofprøver

Forbedr akustikken lidt ad gangen

At forbedre akustikken på arbejdspladsen kan være noget af et projekt – og en investering. Det er ikke alle virksomheder, der har økonomi til at gå all in på forbedring af lyd og akustik på arbejdspladsen. Heldigvis kan det nemt klares i etaper, og det er sjældent meget, der skal til. Start i det små, og suppler løbende med mere, hvis der er behov for det.

Lyddæmpende akustikplader til væggen kan gøre en kæmpe forskel – generelt det at få noget op på væggene. Overvej også at vælge noget, der kan bruges på flere måder, som opslagstavler, afskærmning og rumdelere.

I kan også se på, om I kan gøre noget for at forbedre lyden bare ved at indrette rummet anderledes. Kan møblerne sættes på andre og mere hensigtsmæssige måder?

Og så er det selvfølgelig også en god idé at tale med medarbejderne om, hvordan I sammen kan forbedre arbejdsmiljøet: Skal der være særlige regler for, om man må tale sammen i tide og utide? Skal møder holdes i deciderede mødelokaler? Hvordan har I det med smalltalk? Skal det være forbudt at spise rå gulerødder på kontoret? Læs mere her om, hvad I kan gøre for at skabe et godt arbejdsmiljø. Her kan du også læse mere om det åbne kontorlandskab, og hvilke fordele og ulemper der kan være ved det i forhold til støj.

Alt i alt er det muligt at gøre noget for at forbedre lydmiljøet på kontoret. Vi kan altid starte i det små og løbende supplere med flere smarte løsninger og indretningsmuligheder, hvis der er behov for det. Det eneste det kræver er at bruge lidt tid og research på at finde de rette løsninger for jeres arbejdsplads. Og har I brug for hjælp til det, kan I få det ved at få tre tilbud på indretningskonsulenter, eller produkter som akustikpaneler og lignende.

Har du endnu ikke indsendt en opgave?

Ofte stillede spørgsmål

Du kan forbedre akustikken ved at indrette med polstrede møbler, tykke gardiner, og eventuelt supplere med akustikpaneler, rumdelere og lignende. Skal det være mere avanceret, kan du bruge loftpaneler, lyddæmpende maling mm.

Du kan dæmpe støj på mange måder. Det er nemmest at indrette rummet med gulvtæpper, polstrede møbler og evt. lydpaneler eller rumdelere.

Her hos Erhvervsforsyning.dk kan du få tre tilbud fra forhandlere af akustikpaneler og andre lydabsorberende og lyddæmpende ting til kontoret.