Skab et positivt arbejdsmiljø gennem inspirerende kontorindretning

For at holde en virksomhed godt kørende, er det selvfølgelig vigtigt, at medarbejderne er effektive. Men hvordan sørger vi for det?

En effektiv arbejdsplads er en arbejdsplads, hvor medarbejderne trives. Derfor er der i dag i høj grad fokus på medarbejdernes trivsel. Flere større arbejdspladser har en HR-afdeling, og flere steder afholdes der MUS-samtaler for at tjekke op på, hvordan medarbejderne har det. Det kan også være en fordel at have lignende ordninger på de mindre arbejdspladser. Det er ikke altid de små, private virksomheder tænker over behovet for trivselssamtaler eller trivselsskemaer, men det kan have relevans.

En anden måde hvorpå I kan skabe et godt og positivt arbejdsmiljø er gennem inspirerende kontorindretning. Indretningen har nemlig stor betydning for medarbejdernes trivsel og effektivitet. Problemer i forhold til indretningen kan også ofte komme på tale under trivselssamtaler og lignende, men det kan ind imellem være svært at sætte ord på, hvad problemet er, og hvordan de kan løses.

Få tilbud på en indretnings-konsulent

Det kan derfor være en fordel at få hjælp udefra til at skabe et godt arbejdsmiljø gennem indretningen. Få en indretningskonsulent eller rådgiver med fokus på arbejdsmiljø til at komme ud og kigge på arbejdspladsen og indretningen, og hvordan den kan forbedres. Få tre tilbud på indretningskonsulenter her.

kvinder sidder i et mødelokale

Har du endnu ikke indsendt en opgave?

Arbejdsmiljø og indretning

Indretning har også stor betydning for arbejdsmiljøet. Det er vigtigt at overveje alt fra møbler til belysning og støjniveau, for det kan alt sammen have betydning for, hvordan medarbejderne trives.

Et godt arbejdsmiljø er et sted, hvor der er gode møbler og faciliteter. Er det et kontor med arbejdsborde og kontorstole, er det vigtigt at disse møbler er ergonomiske og giver medarbejderne mulighed for at arbejde i forskellige stillinger. Det er også vigtigt, at rummet er lyst op på en ordentlig og behagelig måde, og så skal der være fokus på at dæmpe støj.

kontor med hyggelig indretning

Skab et godt fællesskab gennem indretningen

I dag er det åbne kontorlandskab blevet en meget populær indretningsform på mange arbejdspladser. Både fordi det på sin vis er pladsbesparende, fordi der ikke kræves kontorer til hver enkelt medarbejder. Men også fordi det kan være med til at styrke det sociale og fællesskabet. Det kan højne arbejdsmoralen.

Der kan dog være fordele og ulemper ved det åbne kontorfællesskab – læs mere om det her.

Generelt er der dog enighed om, at det åbne kontorfællesskab har mange positive sider – såfremt det er indrettet ordentligt. Her er det især vigtigt at have fokus på lydniveauet, og det er vigtigt at overveje, hvordan lyden kan forbedres. Det første skridt er at tage et kig på indretningen og møblerne. Store, polstrede møbler er gode til at absorbere lyd, så her kan det være en god idé at indrette små zoner i det åbne kontor, hvor der er polstrede møbler. Det kan også fungere som zoner, hvor det er muligt at tage en pause og lige få en kop kaffe. Det kan også være et sted til uformelle samtaler blandt medarbejderne. Så længe det stadig er stille og rolig snak.

Rumdelere skaber intimitet

Det kan også være en god idé at opstille afskærmning eller rumdelere, der kan bidrage til at absorbere lyden. Desuden kan det også hjælpe med lydabsorberende objekter på væggene. Det kan være i form af billeder og kunst, men også opslagstavler, eller mere konkret akustikpaneler og lignende.

Når der er styr på indretningen og lydniveauet, kan det åbne kontorfællesskab være et godt sted for medarbejderne. Det kan være rart og inspirerende at sidde omgivet af sine medmennesker og kolleger, og der er altid mulighed for at få lidt hjælp eller sparring.

Det er dog ikke alle mennesker, der trives i det åbne kontorfællesskab, og her kan det være en god idé at se på de enkelte individer og overveje, om der kan laves særlige løsninger. Har I ikke mulighed for at stille enkelte lokaler til rådighed, kan det være en god idé at tilbyde muligheden for hjemmearbejdsdage, hvor der er mulighed for at arbejde for sig selv i ro og mag.

åbent kontor med sektioner

Gode arbejdsforhold – husk på fysisk og mental sundhed

Gode arbejdsforhold betyder, at der skal være fokus på både fysisk og mental sundhed. Der skal stilles det rette udstyr til rådighed. Der skal være gode og ordentlige møbler: Ergonomiske kontorstole, og gerne hæve-sænkeborde. Til computerbrugerne skal der være gode skærme, der kan justeres i højden. Det gælder især kontorer, hvor der ikke er faste skrivebordspladser. Her er det vigtigt, at kontormøbler og skærme kan tilpasses den enkelte.

Overvej også om der kan stilles træningsbolde eller balancebræt til rådighed, så medarbejderne har mulighed for at variere i arbejdsstillingerne og måske styrke musklerne i ben og ryg i løbet af dagen.

Der skal også være fokus på medarbejdernes mentale sundhed. Hjælp hinanden i travle perioder – sørg for at der er god kommunikation og mulighed for dialog. Arbejdspladsen skal være et sted, hvor medarbejderne føler sig trygge og godt tilpas. Det skal også være et sted, hvor de får feedback og ros, så de ved, hvor godt de gør det, og hvad de kan gøre for at forbedre sig. For det er også med til at højne effektiviteten.

Inspirerende kontorindretning

Men hvad er inspirerende kontorindretning? Udover at der selvfølgelig skal være stillet ordentlige møbler til rådighed, og der skal være fokus på akustikken?

Inspirerende kontorindretning handler selvfølgelig om mere end bare møblerne. Og her handler det ikke bare om at have smarte designerstole eller ergonomiske kontorstole. Det handler om at skabe et sted, hvor der er mulighed for kreativitet og inspiration. Her skal vi gerne over i den mere æstetiske del af indretningen, frem for den praktiske.

Her handler det om helheden i kontorindretningen. Det skal være et miljø, hvor kreativitet er i fokus. Det kan gøres ved at tænke over virksomhedens værdier, og hvordan de kan afspejles i indretningen. Skal der være kunst på væggene, eller måske motiverende udtryk på plakater? Overvej derfor, hvad I står for, og hvordan I vil afspejle det.

Skal der farver på væggene. Overvej i så fald hvilke, og hvordan de passer ind i virksomheden. Bare pas på med at vælge skrappe, distraherende farver. Vægge med dæmpede farver kan være rarere for øjnene. Skal der lidt pang på, kan det gøres med flotte billeder, kunst eller farverige møbler. Så er det også nemmere at skifte ud, hvis I bliver trætte af at kigge på det.

Indret også gerne kontoret med planter. Det er både godt for indeklimaet, men også rart for øjnene med de flotte grønne planter.

Har du endnu ikke indsendt en opgave?

Ofte stillede spørgsmål

Du kan først og fremmest skabe et godt arbejdsmiljø ved at lytte til dine medarbejdere – god kommunikation er nemlig vigtig. Sørg også for at give ros og feedback, så de opmuntres til at gøre et godt arbejde. Indretningen har i høj grad også betydning for arbejdsmiljøet – tænk især over støj, og skab et godt rum at være i.

Et godt arbejdsmiljø handler om både det fysiske, sociale og psykiske ved arbejdet. Arbejdspladsen skal være et sted, hvor det er rart for medarbejderne at være. Der skal være ordentlige faciliteter og møbler, men også god mulighed for at styrke det sociale. Det skal være et sted, hvor medarbejderne føler sig godt tilpas.

For at skabe arbejdsglæde skal du skabe et godt miljø – både hvor der er ordentlige faciliteter, men også mulighed for samarbejde og sparring til dem, der har behov for det. Der skal derfor være fokus på både indretning, såvel som medarbejdernes trivsel.