Bæredygtige kontorartikler

Fokusset på bæredygtighed og miljøvenlighed er blevet kæmpestort de seneste år, og vi kan efterhånden hverken snige os uden om overvejelser omkring bæredygtighed i både hjemmet og på arbejdspladsen.

Flere og flere forbruger efterspørger bæredygtige produkter – og bæredygtig produktion. Virksomhederne skal gerne udstråle bæredygtighed, både i form af produkterne, men også måden de producerer på. Men hvordan med selve arbejdspladsen? Her ønsker flere og flere virksomheder i Danmark også muligheden for at få flere bæredygtige produkter på arbejdspladsen. Bæredygtige kontormøbler, bæredygtige kontorartikler – i det hele taget er der kommet større fokus på bæredygtighed på arbejdspladsen.

Få hjælp til at vælge bæredygtige kontorartikler

I denne artikel tager vi et nærmere kig på bæredygtige kontorartikler. Vi kigger også på lidt forskellige tiltag, der kan gøre jeres arbejdsplads mere miljøvenlig og bæredygtig.

Er du på udkig efter bæredygtige kontorartikler, kan du få tre tilbud lige her.

Bæredygtige kontorartikler

Har du endnu ikke indsendt en opgave?

Gør kontoret mere bæredygtigt

Det er efterhånden svært at snige sig uden om miljø og bæredygtighed, og det er også ved at blive en del af mange arbejdspladser. Men hvordan kan vi gøre arbejdspladsen og kontoret mere bæredygtigt? Herunder finder du nogle små tiltag I kan tage i dagligdagen for at gøre arbejdspladsen mere miljøvenlig og bæredygtig. Visse tiltag egner sig bedst til mindre virksomheder, mens andre egner sig til både store og små virksomheder.

Bæredygtige leverandører

Skal I købe kontorartikler og kontormøbler i større partier, kan I vælge at gå efter bæredygtige leverandører. Det kan være leverandører af svanemærkede møbler, møbler med Ecolabel eller Möbelfakta certifikater. Det er de nordiske miljømærkninger, som fortæller lidt om produkternes miljøvenlighed. Når det gælder møbler og inventar i træ, kan det også være godt at gå efter FSC-mærket træ. FSC-mærket betyder, at træet kommer fra en skov, hvor der ikke fældes mere træ, end skoven kan nå at producere.

Går I all in på det miljøvenlige og bæredygtige fokus, og vil I gerne udstråle en god miljøprofil, kan det være en fordel at gå efter produkter med disse miljømærkninger.

Har i for eksempel en vinduespudser tilknyttet virksomheden, er det værd at overveje hvilke produkter vedkommende anvender til vinduespudsningen. Læs vores artikel om professionelle vinduespudsere til erhverv og bliv blandt andet klogere på, hvad en miljøbevidst vinduespudser er.

Bæredygtige kontorartikler

Flere og flere producenter af kontorartikler gør en stor indsats for at lave mere bæredygtige produkter. Mange kontorer er storforbrugere af kuglepenne og andre skriveartikler – her kan det være en god idé at gå efter stiftblyanter, hvor stiften kan skiftes ud. Kuglepenne med refills og lignende. Vælg overstregningspenne med vandbaseret blæk og beholdere i genbrugsplast. Penneholdere findes også i både træ, genanvendt plast og lignende bæredygtige materialer.

Gå efter papir med Ecolabel eller Svanemærket – så er I sikret et mere bæredygtigt og miljøvenligt papir til både print og post-its. Det er muligt at finde både notesbøger, sticky notes og post-its i genbrugspapir. Tape kan også findes i et mere bæredygtigt materiale som genanvendt pap, plast og bæredygtig lim. I kan også vælge pvc-frie viskelædere som et mere bæredygtigt alternativ. Du kan læse mere om miljømærker for kontorartikler i denne artikel.

Papirholdere, mapper og brevordnere findes også i mere bæredygtige udgaver i dag, da de kan være lavet af genanvendt plast eller genbrugspapir. I kan også gå efter småopbevaring i mere bæredygtige materialer – det kan være træ eller bambus, men også materialer som genanvendt plast.

Bæredygtige møbler vinder også mere og mere ind – tjek om møbler i træ er FSC-mærket eller mærket med Möbelfakta. Det er muligt at finde både hæve-sænkeborde i bæredygtigt træ, samt andre både mindre og større møbler.

Vælg en all-in-one printer

Til kontoret kan det være en god idé at gå efter en all-in-one printer – eller en multifunktionel printer, som den også kaldes. Det er en printer, hvor der også er scan og kopi. Det er både en smart og pladsbesparende løsning, men også en mere miljøvenlig. Med blot én maskine sparer I på ressourcerne – og så kan I også spare strøm, når I ikke skal have flere forskellige maskiner koblet til.

Spar på papiret

Til printeren kan det også være en god idé at spare på papiret. Vælg at printe på begge sider, når noget skal udskrives – det sparer jer for både papir og farve. Gå efter papir, der er Svanemærket eller markeret med Ecolabel. Overvej også, om det i det hele taget kan svare sig at printe.

Efterhånden kan flere og flere dokumenter underskrives digitalt – det er både smart, og det er pladsbesparende i længden. Opbevares vigtige dokumenter også digitalt, er I sikre på, at I har dem et sted.

Affaldssortering og genbrug

En anden måde I kan gøre kontoret mere miljøvenligt på, er at affaldssortere. Her kan et smart affaldssorteringssystem være en stor hjælp, og der findes efterhånden flere forskellige affaldssorteringssystemer på markedet. Ved af affaldssortere hjælper I med at bevare mange af de brugbare og genanvendelige ressourcer – papir, plast, glas og metal kan genanvendes. Affaldssortering er et stort skridt i retningen mod en bedre fremtid.

Overvej også, om noget kan repareres eller genbruges, hvis det går i stykker. Skal kopperne i køkkenet skiftes ud, så sæt det i en kasse, så medarbejdere der har lyst, kan tage nogen med hjem – eller giv dem til en genbrugsbutik, hvor de kan komme ud til andre på ny. Er en computerskærm gået i stykker, kan vi hurtigt ty til at købe en ny og smide den gamle ud – men overvej i stedet, om det ikke kan svare sig at få den repareret i stedet. Gør op med brug-og-smid-væk-kulturen, både derhjemme og på arbejdspladsen.

Spar på energi – sluk computeren og skru ned for varmen

En af de store syndere, når det gælder miljøpåvirkning – og høje regninger – er selvfølgelig energiforbruget. Det gælder både derhjemme og på arbejdet. Når computeren efterlades på standby, bruger den stadig meget strøm – det samme gælder computerskærme, kaffemaskiner og lignende elektronik og køkkenudstyr.

Husk derfor at slukke al elektronik, når arbejdsdagen slutter. På den måde kan I spare lidt på strømmen, og gøre noget godt for miljøet.

Husk også at skrue ned for varmen, når det er fyraften. Om vinteren er det selvfølgelig rart, at der er varme på, men det er måske ikke nødvendigt med høj varme om natten, når ingen er på kontoret. Så skru en grad eller to ned, når den sidste går ned.

Indret med planter for bedre indeklima

Et godt indeklima er vigtigt – særligt på arbejdspladsen, og endnu mere i storrumskontorerne, hvor der kan sidde mange medarbejdere i samme lokale. Sørg for god og jævnlig udluftning eller ventilation – og indret gerne arbejdspladsen med levende planter.

Planter er ikke bare med til at skabe en hyggelig og rar stemning, men de kan også være med til at forbedre indeklimaet. Planter producerer ilt, og det er derfor altid godt med lidt ekstra i rum, hvor der er flere mennesker. Desuden er grønne planter rare for øjnene, og undersøgelser viser, at planter kan bidrage til effektiviteten og produktiviteten. I skal bare huske at sørge for at få vandet dem.

Har du endnu ikke indsendt en opgave?

Ofte stillede spørgsmål

Vælg mere bæredygtige og miljøvenlige materialer – gå efter produkter, der er mærket med det. Brug mindre plast, sørg for at affaldssortere, brug mindre papir. Køb genbrug og spar på energien.

Ja, mange forhandlere tilbyder i stigende grad bæredygtige kontorartikler – det kan være alt fra møbler til skriveartikler mm.

Sørg for at alle medarbejdere slukker computeren, når arbejdsdagen slutter. Sørg også for at lys, kaffemaskiner og andet elektronikudstyr er slukket.