Papir eller håndtørrer – hvad er bedst?

De seneste par år er der kommet stor fokus på håndhygiejne – vi har sprittet hænder af, som aldrig før. Og vi har lært, hvordan vi vasker hænder på den rigtige måde. Men når vi har vasket hænder, skal de selvfølgelig også tørres igen – og hvordan gøres det på den bedste måde?

Derhjemme har de fleste håndklæder hængende, men på arbejdspladsen hvor der er mange mennesker, som bruger toilettet, er et håndklæde ikke en særlig hygiejnisk løsning. Både fordi håndklædet hurtigt bliver vådt og ikke kan nå at tørre igen, og fordi mange menneskers hænder kommer i berøring med håndklædet. Et vådt håndklæde der er blevet rørt af mange, danner god grobund for bakterier.

Det er derfor bedre at have mere hygiejniske alternativer. Det kan være håndklædeark af papir eller en håndtørrer. Men hvilken af disse to er nu bedst?

Find de rette produkter til håndtørring

Er du i tvivl om hvilken håndtørrer, der er bedst til din arbejdsplads – eller ved allerede, at en dispenser med håndklædeark er den rette løsning? Få tre tilbud på produkter til håndtørring ved at udfylde formularen herunder.

mand tørrer hænder med håndtører

Har du endnu ikke indsendt en opgave?

Håndklædeark vs håndtørrer

God håndhygiejne er vigtig, og de seneste par år har vi i den grad fundet ud af, hvor vigtig det er for at forebygge smittespredning og sygdom. Der er kommet stor fokus på, hvordan vi vasker hænder – men de skal jo også tørres bagefter. Mange virksomheder har i forvejen haft håndklædeark eller håndtørrer på arbejdspladsen, så det er ikke noget nyt.

Men er håndklædeark eller håndtørreren egentlig bedst? Som sådan burde der ikke være nogen forskel, så længe vi vasker hænder korrekt. Men det er desværre stadig langt fra alle, der husker at vaske hænder ordentligt. Det har også betydning for, hvordan vi tørrer hænder bagefter.

Studier viser, at håndklædeark af papir er mere hygiejniske end håndtørreren. En håndtørrer har nemlig tendens til at sprede bakterier op i luften omkring dig, når du tørrer hænderne. Og det er faktisk ikke bare bakterier fra hænder, der ikke er blevet vasket ordentligt, men også fra selve toilettet.

Når du skyller ud i toilettet, bliver der slynget små vandpartikler og bakterier op i luften. Når du efterfølgende tørrer hænder med en håndtørrer, bliver bakterierne slynget rundt i rummet. Desuden er det de færreste, der lader hænderne tørre 100% med en håndtørrer, og da bakterier trives i fugtige miljøer, vil de altså forblive på hænderne, selv efter grundig håndvask.

Papir – dyrere i drift, men mere hygiejnisk

Der er derfor efterhånden bred enighed om, at det er mere hygiejnisk at tørre hænder med papir. Men tager vi et kig på prisen, er der ingen tvivl om, at håndtørring med papir er dyrere i drift. En håndtørrer eller håndblæser er dyr ved indkøb. Den skal monteres og tilkobles strøm, og det kan blive en større udgift.

En dispenser til papir er billigere og noget nemmere at montere, men den skal løbende fyldes op med papir. Desuden skal der være en affaldsspand til det brugte papir. Du kan også finde elektroniske papirdispensere, der er berøringsfrie. De kører dog som regel på batteri. Læs mere om de forskellige papirdispensere herunder.

håndklædeark og håndklæderuller

Håndklædeark eller håndklæderuller

Der findes forskellige typer papir til håndtørring, men de mest almindelige er håndklædeark og håndklæderuller. Håndklædeark er nogle af de mest anvendte på markedet. De er særligt hygiejniske, fordi de kommer i enkelte ark, og dermed undgår man at røre ved flere ark på samme tid.

Håndklæderullen er smart, fordi den hjælper med at spare på papirforbruget. Her kan man vælge forskellige typer dispensere: Nogle hvor du selv skal hive papiret ud og rive af, og andre har en sensor, der automatisk sender papir ud, som du så kan rive af. Det er både en hygiejnisk og miljøvenlig løsning, da man undgår at røre ved det resterende papir, som er inde i dispenseren. Desuden mindsker det overforbrug, når man via sensoren skal sørge for at få et stykke ud ad gangen.

Drop ikke papirdispenseren

Man kunne måske lade sig friste til at nøjes med papirark og lade dem ligge ved vasken, fremfor at benytte en papirdispenser. Det er dog sjældent en god idé – både fordi vi derved har mere tendens til at bruge flere papirer, end der egentlig er behov for, til at tørre vores hænder. Men også fordi papiret kan blive vådt, og vi kan komme til at røre ved de andre papirer.

Det samme gør sig gældende med papirruller. De kommer i den grad i berøring med vores hænder, fordi vi skal tage fat i rullen for at hive papir af. Igen kan vi her komme til at rive mere papir af, end vi måske har behov for til at tørre hænderne.

Det er altså både hverken særligt budgetvenligt, hygiejnisk eller miljøvenligt at droppe papirdispenseren og lade papiret ligge ved vasken.

Med en dispenser rører du kun ved det papir, du skal bruge. Derudover er der mindre tendens til, at du kommer til at tage flere papirer, end du har behov for. Dispenseren er dermed mere miljøvenlig og hygiejnisk. Desuden findes dispenseren i forskellige varianter: Nogen hvor du selv hiver papiret ud, og andre hvor den er berøringsfri, idet den har en elektronisk sensor, som aktiveres og skubber papiret ud til dig.

kvinde bruger papirdispenser

Papir til aftørring og rengøring

En anden fordel ved at benytte håndklædeark eller papir frem for en håndblæser eller håndtørrer er, at du både kan bruge papiret til at tørre hænder, men også til at tørre bordet, hvis der bliver spildt noget på det. Er det blot vand, kan det tørres af med papir. Papiret kan også bruges til at suge andre væsker som kaffe eller te op, for derefter at gøre bordet rent med en opvredet klud.

Aftørringspapir kan altså være uundværligt på arbejdspladsen. I får tørrere og renere hænder, og I kan også bruge det til at klare mindre uheld med vand, te eller kaffe.

Papir og miljøet

Brugen af papir til at tørre hænder er ofte set som et miljøproblem. Tidligere forholdt det sig også sådan, men undertiden er langt det meste papir til at tørre hænder med mærket med et miljømærke. Det er enten FSC-mærket, Blomsten eller Svanemærket, som fortæller, at papiret er produceret med hensyn til miljøet.

For at få Blomsten eller Svanemærket, skal en del af træmassen komme fra et certificeret bæredygtigt skovbrug. Det betyder, at der bliver plantet træer, når der fælles træer. Desuden er der krav til energiforbrug, kemikalier, vand mm. fra produktionen.

Gå gerne efter papir og servietter, der er FSC-mærket, eller endnu bedre Svanemærket. På den måde kan du være mere sikker på, at det er produceret forsvarligt.

Vil i gerne være mere miljøvenlige på arbejdspladsen? Så kan i med fordel læse vores artikel om bæredygtige kontorartikler.

Har du endnu ikke indsendt en opgave?

Ofte stillede spørgsmål

Det er papir. Håndtørrer er dyrere i indkøb, men papir er dyrere i drift, fordi der skal indkøbes papir løbende.

Undersøgelser viser, at håndtørreren eller håndblæseren ikke er så hygiejnisk, som man kunne håbe på. Især ældre modeller, hvor du selv skal trykke på en knap for at starte den, men også nyere modeller med sensorer. Bakterier bliver hvirvlet rundt i luften, og derfor er håndtørreren ikke helt så hygiejnisk.

Ja, du kan få papir, som er mærket med forskellige miljømærker – det kan være FSC-mærket, Blomstermærket eller Svanemærket.