En sikker arbejdsplads er en god arbejdsplads – og en sikker arbejdsplads handler om mange ting. Arbejdspladsen skal både være et godt sted at være – der skal være et godt arbejdsmiljø, men der skal også være styr på sikkerhed i forhold til medarbejdernes tryghed, sikring mod indbrud, brand mm.
Har du brug for hjælp til at skabe en god og sikker arbejdsplads? Udfyld formularen her, og få tre gode tilbud på sikringssystemer eller indretningsrådgiver med fokus på sikkerhed, eller noget helt tredje.
En sikker arbejdsplads handler først og fremmest om sikre omgivelser – bygningen skal være forsvarligt konstrueret. Der må ikke være skader på bygningen, ingen forkerte elinstallationer mm. Opbevaringsmøbler skal være fastmonteret, så de ikke kan vælte, og møbler og diverse elektronikartikler må ikke være i stykker.
Desuden kan det være relevant at sørge for et sikringssystem. Herunder tyverisikring og brandsikring – læs mere om dine muligheder for alarmsystem til arbejdspladsen her.
Det kan være en god idé at have en sikkerhedsrepræsentant i virksomheden – det er en medarbejder, som får til opgave at tjekke op på sikkerheden i det daglige, samt lære nye kollegaer om sikkerheden på arbejdet. Det er især vigtigt på arbejdspladser i industrien, men kan også have relevans på større såvel som mindre kontorer.
Mindre kontorer har måske ikke mulighed for at have en decideret sikkerhedsrepræsentant ansat, men det kan være en fordel at have én medarbejder, som varetager opgaver af sikkerhedsmæssig art.
At skabe en sikker arbejdsplads kræver planlægning – og det er en vigtig opgave, som skal prioriteres. Selv på kontorer kan der ske uheld, ulykker og andre uforudsete hændelser, der kræver håndtering og løsninger. Det kan derfor være en fordel at have en plan for, hvordan I håndterer sikkerheden og uforudsete hændelser.
Sørg for derfor for at have en sikkerhedsprocedure klar, så I ved, hvordan I skal forholde jer. Det er netop også en fordel her at have en konkret medarbejder til at håndtere sikkerheden.
Men sikkerhed kræver ikke blot en sikkerhedsprocedure – det er faktisk endnu mere vigtigt at tænke over, hvordan I kan undgå uforudsete hændelser som indbrud og ulykker.
Et stort problem på mange arbejdspladser er støj. Støj og akustik var tidligere noget, som man overså ved byggeri og indretning af kontorer, samt offentlige institutioner. Der er dog med årene komme stor fokus på støj, og hvordan støj hænger sammen med menneskers trivsel. Det gælder på både arbejdspladser, offentlige institutioner som skoler og daginstitutioner, samt i vores egne hjem. Støj har desværre stadig tendens til at blive glemt, og det er et problem. For støj påvirker i høj grad menneskers trivsel.
Støj er ikke bare noget, der kan påvirke vores hørelse over tid – det er også noget der forstyrrer vores dagligdag og trivsel. Støj påvirker vores koncentration og humør i en sådan grad, at det går ud over vores effektivitet og i værste tilfælde, kan give stress.
Det er derfor en god idé at være opmærksom på støj på arbejdspladsen – også på kontorer, hvor der ofte er behov for koncentration. Overvej hvordan støj kan afhjælpes – det kan heldigvis gøres på flere måder. Blandt andet gennem indretningen. Møbler og afskærmningsvække kan være gode til at absorbere støj. Læs mere om, hvordan du skaber et godt lydmiljø og akustik på arbejdspladsen.
På mange arbejdspladser – særligt inden for industrien – stilles der høje krav til sikkerhed og beskyttelsesudstyr. Men også på kontorer og andre arbejdsmiljøer kan det være relevant at gå op i sikkerhed og beskyttelse.
I ældre kontorbygninger kan det være en god idé at tjekke efter, at elinstallationer er udført korrekt, og at intet er i stykker. Det gælder også gulve, vægge og lignende. Og særligt gulvene bør man være opmærksomme på. Er gulvene glatte, kan det være farligt for medarbejderne at gå på dem. Det gælder i den grad også trapper – sørg derfor for, at trapper forsynes med en skridsikker tape eller belægning, så der mindskes risikoen for fald.
Vær også opmærksom på kabler og lignende småting på gulvet – saml dem i kabelskjulere, så de ikke ligger i vejen og øger en risiko for fald.
Sikkerhed på arbejdspladsen handler ikke kun om at overholde loven eller undgå skader og ulykker – vi er efterhånden også bekendt med, at sikkerhed også har betydning for trivslen på arbejdspladsen. Alt i alt er der dog flere gode grunde til at skabe et godt og sikkert arbejdsmiljø:
Der er altså mange gode grunde til at skabe en sikker arbejdsplads. Det vil styrke produktiviteten, fordi medarbejderne er mere trygge og kan arbejde mere effektivt. Jeres brand styrkes, og det vil have en positiv effekt på kunderne. I det hele taget kan en sikker arbejdsplads danne rammer for en stærk virksomhed, der står godt på markedet.
Under corona-pandemien har der været mange bekymringer omkring arbejde, og hvordan vi kunne vende tilbage til vores arbejdspladser. Der har været fokus på afstand, god hygiejne og lignende. Det har sat fokus på, hvordan vi omgås både på arbejdet og i fritiden. Men spørgsmålet om, hvordan vi fortsat kan sikre arbejdspladsen, hænger ved, nu hvor de fleste er vendt tilbage til den gamle trummerum.
For hvad så nu? Hvordan kan vi fortsat sikre os, så det er trygt at gå på arbejde – også efter corona?
Der stilles ikke længere de høje krav til at holde afstand mere, og det er på sin vis godt. Der er ro og tryghed, og vi kan være sammen som vi var før. Men en ting vi i den grad bør tage med fra corona-pandemien er hygiejnen. Med god hygiejne kan vi nemlig holde sygdom nede, og på den måde kan sygefraværet også holdes nede.
Så drop endelig ikke håndspritdispenserne, og hold fast i, at hvis man er forkølet, skal man blive hjemme. Vi har efterhånden fundet ud af, at hjemmearbejde faktisk godt kan fungere for mange virksomheder, der måske ikke havde regnet med det. Så lad endelig folk, der er glade for hjemmearbejde, fortsætte med det, i det omfang det nu kan lade sig gøre. Og lad endelig folk melde sig syge, når de er syge, så ingen føler sig tvunget til at møde ind på kontoret med en forkølelse. Pas på jer selv og hinanden.
En sikker arbejdsplads er et sted, hvor I er sikret mod ulykker og uforudsete hændelser som tyveri, brand mm. Det er også et sted, hvor medarbejderne føler sig trygge og har det godt.
Det kan gøres på mange måder – sørg bl.a. for et godt arbejdsmiljø for medarbejderne, og sørg for at der er tyverisikring og alarmsystem, for at sikre jer mod indbrud, brand mm.
Et godt arbejdsmiljø er et miljø, hvor medarbejderne føler sig trygge og føler sig hørt. Det drejer sig både om de fysiske omgivelser, såvel som de sociale. Sørg for at indrette arbejdspladsen med fokus på at skabe trygge og inspirerende omgivelser, undgå støj, og sørg for at være imødekommende og give medarbejderne god feedback.