Når du investerer i nye møbler – både til hjemmet og arbejdspladsen – er det vigtigt, at du passer godt på dem. Sørger du for at passe godt på dine møbler, får de en længere levetid og holder sig pænere i længere tid. Her kan du læse mere om rengøring og vedligeholdelse af møbler.
Mangler du nye møbler til kontoret? Og har du brug for råd og vejledning til at vælge de rette møbler, samt viden om, hvordan du passer godt på kontormøblerne? Få tre tilbud på kontormøbler her.
Der findes mange forskellige typer materiale, møbler kan være lavet af i dag. Det kan være læder, PU-læder, laminat, tekstil, træ, metal og meget mere. Hvert materiale skal behandles forskelligt. Derfor er det godt at have lidt styr på, hvordan du rengør de forskellige materialer.
Du kan også læse mere om forskellige typer kontormøbler og materialer her.
Møbler og deres materialer kan desuden være med til at forbedre lydkvaliteten på et kontor. Bliv klogere på, hvilke møbler du skal vælge for at forbedre akustikken ved at læse denne artikel.
Læder er et slidstærkt materiale, hvis du sørger for at vedligeholde og rengøre det korrekt. Inden lædermøblet tages i brug, anbefales det at smøre det med lædercreme. Til dagligt er det fint at tørre møblet af med en blød klud eller støvsuger med et støvsugerhoved med blød børste for at fjerne støv eller snavs.
Skal der kraftig rengøring til, kan det være nødvendigt med sæbevand. ½ dl. milde sæbespåner med høj fedtprocent blandes med 1 liter varmt vand. Brug kun skummet fra blandingen – ikke selve vandet, og sørg for at læderet ikke bliver helt gennemvædet.
Det er også muligt at købe speciel lædersæbe til rengøring af lædermøbler. Sørg altid for at læse i vejledningen, der følger med møblet, hvordan dit lædermøbel skal rengøres.
PU-læder er læder, som påføres et lag PU (polyurethan), som beskytter læderet og giver det et mere blankt og glat udseende. Bonded læder består af læderspåner blandet med PU, hvorefter der kan trykkes mønster. Begge lædertyper er nemme at vedligeholde. De skal blot tørres af med en blød klud eller støvsuges. Husk at bruge et støvsugerhoved med en blød børste. 3-4 gange årligt anbefales det også at vaske møblet med lædersæbe.
Møbler med laminat rengøres dagligt med en hårdt opvredet klud – hvis nødvendigt et neutralt rengøringsmiddel. Derefter skal møblet tørres af med en ren klud for at fjerne rester af rengøringsmidlet. Vær opmærksom på, at rengøringsmidlet ikke indeholder opløsningsmiddel. Desuden bør du undgå sulfo og opvaskemiddel, da det efterlader en hinde på overfladen.
Linoleum er et skønt materiale, som dog kan kræve lidt særlig pleje. Før møblet tages i brug, skal det behandles med linoleumspleje. Derpå skal det rengøres dagligt med en hårdt opvredet klud kun med vand. Linoleum tåler ikke fedtopløsende rengøringsmidler, samt rengøringsmidler med skurepulver eller ætsende stoffer.
Der kan komme ridser i linoleum, men det har en tendens til at absorbere ridserne efter lidt tid – hvorpå de ikke bliver synlige. Møblet kan løbende vedligeholdes linoleumspleje, som også kan fjerne plamager og udjævne ridser.
Tekstilmøbler kan være lavet af forskellige typer tekstiler. Det mest almindelige er uld eller syntetiske materialer, eller bomuld. De kræver jævnligt vedligehold og rengøring for at forblive pæne. Støv, snavs, slid og sollys kan være med til at få møbelstoffer til at falme med tiden.
Rengøring foretages ugentlig ved at støvsuge tekstilet, mens mere genstridige pletter kan kræve en opvredet klud, eventuelt med særlige rengøringsmidler, alt efter hvad pletterne består af. Tør derpå stoffet med en hårtørrer for at undgå pletter og misfarvninger.
Til fedtholdige pletter anbefales det at teste rengøringsmidlet på et mindre synligt sted, for at sikre dig at stoffet kan tåle rengøringsmidlet. Ikke-fedtholdige pletter kan som regel fjernes ved at duppe med en ren klud eller svamp, som er opvredet i rent, varmt vand. Fjern pletten fra yderkanter og ind mod midten.
Vær opmærksom på ikke at gnide hårdt på tekstilet, når pletter skal fjernes. Det kan slide og beskadige stoffet.
Nogle møbelstoffer er imprægneret, hvilket gør det nemmere at rengøre og vedligeholde. Med tiden vil imprægneringen dog blive slidt af. Derfor kan det også være en god idé at genimprægnere løbende, samt efter rengøring.
Ubehandlet massivt træ er et levende materiale. Det påvirkes af lyset og luftfugtigheden. Særligt om vinteren, hvor luftfugtigheden er lav, og der er tændt for varmen, vil træet trække sig sammen og udvide sig. Det kan få træet til at revne, og derfor er det vigtigt at behandle det i løbet af vinteren.
Daglig pleje bør foretages med en blød klud opvredet i lunket vand, for så vidt muligt uden rengøringsmidler mm. Med tiden kan træet ændre farve grundet dagslyset, så vær også opmærksom på det, hvis der står ting på bordet.
Oliebehandlet træ er nemt at vedligeholde. Til dagligt er det nok at rengøre med en opvredet klud i lunkent vand.
Mindst to gange om året er det en god idé at oliebehandle træet – lige før og lige efter vintersæsonen. Det gøres ved først at rengøre træet, og derpå slibe det. Tør derpå træet af for at gøre det helt rent og tørt. Derefter påføres olien med en ren klud eller svamp. Olien påføres i årernes retning i et jævnt, tyndt lag.
Olien skal tørre i ca. to timer, hvorefter overskydende olie skal tørres af med en tør klud. Dernæst skal møblet tørre i mindst 12 timer. Du må ikke stille noget på bordet, før det er helt tørt, da det kan lave mærker.
Sæbebehandlet træ er også nemt at vedligeholde. Ligesom med oliebehandlet træ kan det klares med en opvredet klud til daglig rengøring.
Ved sæbebehandling skal træet slibes let, og derefter rengøres med en blød klud. Møblet skal være helt rent, inden det vaskes med sæbespåner og træsæbe. Vask møblet i årernes retning. Lad møblet stå i 10 minutter, og tør det overskydende sæbe af. Lad derpå møblet tørre helt.
Lakeret og malet træ er nemt at rengøre og vedligeholde. Her anbefales det at rengøre med en klud i opvredet varmt vand og evt. et mildt rengøringsmiddel. Her må ikke anvendes slibende eller ætsende rengøringsmidler, som kan ødelægge lak og maling.
Møbler og inventar af plast eller metal og krom er nemme at rengøre og vedligeholde. Her kan den daglige rengøring foretages med en hårdt opvredet klud og evt. mildt rengøringsmiddel. Tør derefter af med en ren klud for at fjerne rester fra rengøringsmidlet. Brug ikke rengøringsmidler med slibende eller ætsende effekt.
Møbler i natursten er ikke så ofte at finde på arbejdspladsen, men de kan forekomme. Det kan være bordplader i for eksempel marmor, granit eller skifer. Til rengøring er det vigtigt at være opmærksom på, at natursten ikke kan tåle syre og skuremidler. Daglig rengøring skal derfor blot foretages med en hårdt opvredet klud. Brug gerne rengøringsmidler beregnet til natursten for at forlænge møblets levetid.
Natursten kan findes med forskellige overflader, så det anbefales altid at følge fabrikantens anvisninger.
Det afhænger af materialet. De forskellige typer materiale skal behandles på forskellige måder – læs med i guiden herover, hvordan du rengør og vedligeholder kontormøbler.
Det afhænger meget af, hvad I er til på kontoret. Nogle foretrækker kontorstole med læder, som ofte er meget flotte og stilrene. Det kan dog være mere behageligt at sidde på kontorstole med tekstil – særligt om sommeren.
Det kan du sagtens, men overvej om træet skal være behandlet. Det kan være sæbebehandlet, oliebehandlet eller lakeret træ.